Смяната на сезоните и ниските температурни промени се отразяват неблагоприятно на кожата. И също както при грижата за кожата в топлите сезони, и през студените всичко се свежда до правилното ѝ подхранвване и хидратиране. С две дума – рутинна грижа.

Не се притеснявай. Сухата кожа е често срещан проблем през зимата. Вероятно си забелязала, че през студените дни чувстваш кожата си по-суха и по-бледа. За да ти помогнем в поддържането на хидратирана кожа през зимните сезони, събрахме правилните продукти и съвети от специалисти, за да ти помогнем в подготовката за следващите студени месеци. За да продължиш да изглеждаш и да се чувстваш добре.

Какво влияе неблагоприятно на кожата през зимата

Големите дерматологични клиники разделят 3 основни причини за изсушаването на кожата през студените месеци. Първата, разбира се, свързваме с времето. Студените сезони се характеризират с ниска влажност и това често е главната причина за сухата кожа. Вторият виновник са средствата за отопление. Те намалят влажността на помещенията и това допълнително изсушава кожата. И третата причина, която не влияе благоприятно на хидратацията на кожата, и едно от любимите ни занимания през зимата, е дългият и горещ душ или вана.

Как да се справиш с грижата за кожата през студените дни

Както пазиш тялото си от изстиване през зимата, така трябва да предпазиш и кожата си от студените стихии. И тъй като не е тайна, че здравата кожа е плод на рутинната грижа, ето кои са важните стъпки, които трябва да предприемеш.

1. Използвай мицеларна вода за почистване на лицето

Всяка рутинна грижа за кожата, независимо дали се намираме в горещата или студена част от годината, трябва да започва с почистване на лицето. През зимата обаче е важно да внимаваш да не ѝ причиниш ненужна сухота с твърде силен почистващ продукт. Съветваме те да избереш такъв, който хидратира и успокоява, като мицеларната вода. Тя е нежната опция за почистване без изплакване. С напоен памучен тампон лесно можеш да премахнеш ежедневните замърсявания от повърхността на кожата, като оставящ кожата си хидратирана и гладка.

Мицеларна вода Garnier Skin Naturals Rose Water от Lilly Drogerie, ниво партер

2. Хидратирай тялото, докато кожата е още влажна

Според дерматолозите перфектното време за нанасяне на овлажнител е когато все още кожата е влажна, тъй като тогава хидратацията се “заключва“ по-добре в порите ѝ. Ето защо за максимален ефект нанеси хидратиращия крем за лице след баня или вана. Що се отнася до това какъв да бъде той, те съветваме да се спреш на такъв, който не само хидратира, но и защитава от вредния ефект на замърсяването.

Хидратиращ и освежаващ крем Clarins My Clarins RE-BOOST от Douglas, ниво партер

Не забравяй, че трябва да обърнеш внимание на кожата на цялото си тяло. След хидратиращия крем за лице, нанеси и лосиона за тяло. Следвайки тези две стъпки една след друга, ще изградиш перфектната рутина след всеки душ или вана.

Мляко за тяло Mixa Intensive Care Dry Skin Body Milk Multi-Comfort от Lilly Drogerie, ниво партер

3. Ексфолирай лицето и тялото

Ексфолирането е процес на отлепване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата. Колкото не трябва да се подценява, толкова и не трябва да се прекалява с него. Включи го поне 2 пъти в седмичната си рутинна грижа за тялото. За кожата на лицето си може да използваш както ексфолиращ крем, така и ексфолиращи тампончета за специална грижа. Не забравяй, че процесът на ексфолиране трябва да се случи след почистването на лицето и се нанася с нежни и кръгови движения. Така успешно ще премахнеш излишния себум и ще свиеш порите на кожата.

Тампони за специална грижа FLORENCE BY Mills от Douglas, ниво партер

За да ексфолираш цялото си тяло, използвай ексфолиант за тяло, като го нанасяш върху мокра кожа под душа. Акцентирай на лактите, краката и коленете, тъй като те могат да са особено склонни към сухота.

Ексфолиант за тяло I Love Mango & Papaya от Douglas, ниво партер

4. Използвай редовно крем за ръце

Грижата за кожата на ръцете често бива пренебрегвана. И особено сега, когато ръцете са изложени на по-чести измивания със сапун, които са и причината за сухотата ѝ и за допълнителни напуквания. Най-добрият начин, за да избегнеш този неприятен сценарий, е като редовно овлажняваш кожата на ръцете си с крем – независимо дали си навън, или в затворено помещение. Съветваме те да носиш малка тубичка крем в чантата си (или в някой джоб на якето) за случаите, когато си в движение, както и да разположиш още една тубичка на нощното си шкафче, за да хидратираш ръцете си и преди лягане.

Крем за ръце Douglas Winter City Hand Cream Red от Douglas, ниво партер

5. Запаси се с хидратиращ сапун за ръце

Тази година ни научи да сме допълнително внимателни към хигиената на ръцете си. Това, което обаче забравяме при честите измивания, е, че някои сапуни лишават кожата от влага. Това, в допълнение със студеното време, причинява сухота и напуквания по кожата. Съветваме те да запасиш дома си със сапун, който хидратира и не съдържа допълнителни аромати, които да дразнят кожата.

Сапун Dove Pink от Lilly Drogerie, ниво партер

6. Освежи се със спрей за лице

Независимо от това колко добре овлажняваш кожата си, все пак ще има моменти от деня, в които тя ще се нуждае от моментална хидратация. В такива случаи използвай спрей за лице (познат и като мист за лице). Нужно е само да впръскаш върху лицето или шията, когато почувстваш кожата си суха. Освен хидратиращ ефект, спрейовете за лице действат освежаващо и ревитализиращо на кожата.

 

Лимитиран комплект с четири спрея за лице от Douglas, ниво партер

7. Инвестирай в овлажнител (флуид за лице)

За съжаление, колкото и красива да е зимната приказка, студът “изсмуква“ влагата от въздуха и това прави кожата ти суха. Затова инвестирай в овлажнител, който ще хидратира и тонизира кожата на лицето ти в студените дни. Подсигури се и вземи своя овлажнител със слънцезащита, тъй като слънчевите лъчи са вредни и през зимния период. Лесно можеш да вместиш нанасянето на овлажнител като последна стъпка от сутрешната ти рутина.

Дневен тониран овлажнител без масла Shiseido Waso SPF30 от Douglas, ниво партер

Обърни допълнително внимание на кожата си. Ежедневно тя е излагана на вредни влияния, замърсявания и натовареност. След като вече знаеш по-детайлно какви са стъпките за добрата грижа, е време да направиш нужните промени или подобрения в своята рутина. Гарантираме ти, че тялото ти ще ти се отблагодари със здрава и сияйна кожа. Заповядай да разгледаш предложенията за качествена козметика в обектите на Douglas, Lilly Drogerie и аптека Subra в Мол Марково Тепе. Попитай консултантите за подходящите марки и продукти, и те ще те посветват за най-правилния избор за твоя тип кожа. Очакваме те!